Software Freedom Day 08 - 20 september

GimpSkolan.

Hej
Förgrundsmarkering är ett lite mystiskt verktyg som kombinerar flera olika verktygs egenskaper. Det man börjar med är att göra en grov markering runt det objekt som ska markeras. När den är sammanfogad så får man upp en förhandsmarkering som är i den färg du valt. Nästa steg är att använda en pensel för att finjustera vad som ska vara med och inte. Avsluta och få en markering med det valda området genom att trycka på ”enter”.
Läge:
Här väljer man det läge man vill att markeringen skall ha. Först har vi normalläget då det man markerar är det som blir markerat. Andra i raden används när man vill lägga till något till sin tidigare markering (håll ner shift). Tredje är när man vill ta bort något från sin tidigare markering (Ctrl). Fjärde och sista är när du vill ha med den del som hanar innanför de båda markeringarna (shift + Ctrl).

Fjädra kanter:
När denna ruta är förbockad så kommer kanten på den rektangel få en mjuk övergång mellan fullt markerad och inge alls markerad. Längden på denna övergång styrs i antal pixlar och har en skala på 0-100 vilket oftast är helt tillräckligt.

Sammanhängande:
Jag vet inte riktigt vad det gör för skillnad, men när man håller över den så står det ”markera ett enda sammanhängande område”. Detta tolkar jag som att verktyget med rutan förbokad strävar efter att få ett sammanhängande fält.

Interaktiv förfining:
Detta avser den andra delen av markerings processen när man använder penseln för att göra sina finjusteringar. Det är även här som verktyget visar sin kraft genom att den nu gör en hel del av sig självt. Knapparna är i sig ganska självförklarande tycker jag nog. ”markera förgrund” för att markera förgrund, ”markera bakgrund” för att markera bakgrunden. Håll nere Ctrl-tangenten för att byta eller använd musen och klicka.
Reglaget för hur stor penseln ska vara behöver nog inte mer förklaring heller stor för stor liten för liten.

Utjämning:
Skalan är noll till åtta och jag vet inte riktigt om siffrorna har någon betydelse mer än att det finns så många steg. Det den gör är att den jämnar ut din markering så att den inte blir så pixlig. Om du ställer den på åtta så får du den jämnaste markeringen och vise versa.

Förhandsgranska färg:
En lista där du kan välja men vilken färg som förhandsgranskningen av din markering skall visas.

Färgkänslighet:
Ett gäng skjutreglage där du kan ställa hur verktyget skall reagera på olika förhållanden in bilden. Med ”L” så ställer hur verktyget skall reagera på ljusstyrkan i bilden, ”a” är känsligheten för röd/grön komponenten i bilden och ”b” är gul/blå komponenten. Detta kan få stora konsekvenser för din bild men lek lite med det för att förstå hur det funkar.

Det var de ni som har något att fylla på med gör det jag har säkert glömt och missuppfattat en massa grejer. Så hjälp oss göra detta till ett trevligt forum genom samverkan. Börja skriva en egen beskrivning av en av knapparna så har vi snart förklarat alla.

Med vänlig hälsning // Mattias K

0 kommentarer:


View My Stats

Labels


Blog Archive