Software Freedom Day 08 - 20 september

GimpSkolan.

Tjenixen
äntligen lite midre jobb för mig, de fyra näst kommande verktygen är nästan samma så när detta första är gjort så kan jag bara ta det lugnt i någon dag. Rotera är det första av dessa trevliga verktyg och det har några trevliga funktioner. På vissa pungter slår det till och med PS i alla fall senast jag använde det.

Transformera:
Med dessa tre knappar så väljer man vad det är som skall roteras. Först har vi lager vilket gör att endast det aktiva lagret kommer att roteras. Nästa är markering, endast den valda markeringen är det som kommer att påverkas. Till slut så har vi slinga och den påverkar självklart enbart slingan.

Riktning:
Här ges du två val Normal (framåt) och Korrektiv (bakåt). Med normal så gör verktyger precis vad man väntar sig. Korrektiv är lite klurigare, verktyget verkar på något sätt veta vad som är ”rätt” och tar egentligen bara viklen du valt sedan så vrider den bilden efter vad som verkar var rätt. Jag använder bara normal för jag ser inte riktigt någon mening att använda korrektiv.

Interpolation:
Med denna lista så väljer du hur gimp ska räkna för att genomföra den ändring du vill. Detta är något som kan ha mycket stor betydelse för hur din bild blir. Jag kan bara rekommendera att prova och av göra själv vilket val som passar ditt behov bäst.

Klippning:
Med dessa val så kan man välja att klippa bilden direkt eller inte.

  • Justera, med detta så ändras enbart storleken på lagret och allt som inte var bild innan blir genomskinligt.
  • Klipp, detta val klipper din roterade bild och inget från bakgrunden ändras utan allt bara klipps av.
  • Beskär till resultat, ger dig den största möjliga rektangel av den roterade bilden. Om du bara ska vrida en horisont lite så är detta ett mycket bra alternativ.
  • Beskär med förhållande, din roterade bild kommer att beskäras med samma förhållande mellan sidorna som du har på den innan den roteras. Detta är ett verktyg som enbart används när man enbart ska rotera mycket lite.

Förhandsvisning:
Här väljer du hur du vill se vad det är du gör med bilden medan du roterar den. Valen är kontur, rutnät, bild och bild + rutnät. Med bild så kan man även välja opaciteten på det som ska roteras vilket kan var mycket användbart. Med rutnät så kan man ställa hur många linjer man ska ha i sitt rutnät med skjut reglaget. I bild + rutnät så kan man självklart reglera både opacitet och och antal rutnätslinjer.

15 grader (ctrl):
Med denna ruta förbockad så kommer en klicknig att resultera i att bilden vrider sig 15 grader.

Grunden för att detta ska bli bra är att alla hjälper till. Det finns alltid mycket mer att säga om ett verktyg än vad jag tar upp och alla som kan starta Gimp kan hjälpa till.

Med vänliga hälsningar // Mattias K

0 kommentarer:


View My Stats

Labels


Blog Archive